VADAI
Bahan-bahan ( 1 family )
200 gm ( 1 cawan) kacang hitam (Janggri) yg telah dibuang kulitnya
110 ml air
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 tangkai cili kering (buang bijinya dan gunting halus)
2 tangkai daun kari (gunting halus)
1 1/2 sudu teh garam
Bahan-bahan ( 1 family )
200 gm ( 1 cawan) kacang hitam (Janggri) yg telah dibuang kulitnya
110 ml air
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 tangkai cili kering (buang bijinya dan gunting halus)
2 tangkai daun kari (gunting halus)
1 1/2 sudu teh garam
Cara-cara
1. Basuh kacang hitam dan rendam hingga lembut dan kembang kira-kira 20 minit. Toskan airnya.
1. Basuh kacang hitam dan rendam hingga lembut dan kembang kira-kira 20 minit. Toskan airnya.
2.Kisar kacang didalam blender bersama air. Kalau mata blender tak berpusing, tambahkan sedikit air lagi setakat membolehkan ia berpusing.Jgn terlalu byk nanti adunan cair susah untuk digoreng.
3.Letakkan paste tadi ke dalam bekas dan gaul bersama bahan-bahan lain. Sudukan ke dalam minyak panas dan goreng hingga masak.
No comments:
Post a Comment